Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2011 13:39 - Полет на кукуво лято
Автор: danitoo Категория: Други   
Прочетен: 1453 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 26.10.2011 23:54


Какво е да имаш крила, а да не можеш да полетиш?
Това е мъчение.
Какво е да се хвърлиш от гнездото си без да си научен да летиш?
Това е глупост.
Какво е да повярваш, че в полета крилата ти сами ще запърхат и ще те понесат из въздушното пространство?
Това е лудост.

Никоя птица не е в състояние да полети ако няма подготовка за това. Наличието на крила е задължително, но не и единствено условие за красив полет и успешно приземяване. Опита ли се да лети, когато няма идея как да го направи, я очаква скоропостижно понасяне надолу и вместо панорамна гледка, единственото нещо, което вижда отблизо е сивия асфалт...Кое я кара да бърза толкова? Защо винаги се опитва да изпреварва събитията? Защо се впуска в начинания, които противоречат на всяка логика и са обречени да бъдат causa perdida?
Желанието е по-силно от разума, то е онзи мотор, които я кара да действа веднага, на момента, разплита в нея кълбо от илюзии и те се разстилат, омотавайки се около цялото ѝ същество в едно непонятно очакване и абстрактна представа за света наоколо. Онова, което си представя почти никога не съвпада с онова, което се случва. Идеализирането на нещата буди вълнение и възторг, но е силно субективно - мнението ѝ за тях се изгражда на базата на усещания, а не на познания. Култът, в който ги издига е плод на нейното въображение и няма нищо общо с тях самите. Нещата са такива каквито са, такива каквито са били и такива каквито ще си останат завинаги. Не са виновни, че ги превъзнася в собственото си съзнание - не са го искали от нея, не са я лъгали. Просто тя е искала да бъдат други, проектирала е  в тях очаквания, обсипвала ги е мислено с качества, които те не притежават. Нима въздухът има вина, за това, че птицата иска да лети? Нима въздухът има вина, за това, че птицата има влечение към него? Нима въздухът има вина, за това, че птицата си представя как той ще я понесе в себе си, противопоставйки се на законите на физиката? Не, въздухът няма вина и ако за такава изобщо може да се говори, то тя се намира единствено и само в птичия мозък и в небивалиците, които си е въобразявал...
Полетът е естествен стремеж на всяка птица. Може и да има крила, красиви и големи, но ако не бъде подтикната, ако не ѝ бъде показано как се лети, ѝ остават само две алтернативи -  да ги затвори и да върви по земята или да полети сама с риск да се погуби.




Тагове:   мога,   Фанданго,   птица,   крила,   зная,   летене,   уча,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. moliv67 - лудост!
20.10.2011 22:20
нееееееееееееееееее. та колко са тези, които се хвърлят без да знаят летенето си.
дори и сгромолясването е част от илюзията за полет. хубава нощ!
цитирай
2. danitoo - Малцина, но се радвам, че ги има!
21.10.2011 21:01
moliv67 написа:
нееееееееееееееееее. та колко са тези, които се хвърлят без да знаят летенето си.
дори и сгромолясването е част от илюзията за полет. хубава нощ!


Полетът не би трябвало да бъде илюзия, а реално изживяване. Да, сгромолясването, както и издигането са част от полета, а между тях стои панорамната гледка, заради която си заслужава да се лети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danitoo
Категория: Други
Прочетен: 105117
Постинги: 63
Коментари: 198
Гласове: 539
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031